Hoe succesvol is speeddaten? Een speeddate levert vaak een geweldige avond op, maar komen er ook geslaagde matches uit? En hoe groot is de kans op een match vergeleken met andere manieren om elkaar te ontmoeten?
Zo succesvol is speeddaten
Wil je weten hoe succesvol speeddaten is? Wij weten het wel! Al bijna tien jaar organiseren we speeddates in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Onze ervaring is dat gemiddeld 75 procent van de deelnemers na een speeddate één of meerdere matches heeft.
We denken dat we dit hoge aantal matches te danken hebben aan het grote aantal deelnemers. Bij een speeddate van About Love ontmoet je maar liefst 15-20 singles per avond, soms meer. Hoe meer deelnemers, des te groter de kans op een match.
Regelmatig worden we gemaild met de feestelijke mededeling dat een match is uitgegroeid tot een relatie. Soms zijn deelnemers inmiddels samenwonend/getrouwd en/of hebben ze samen een kind. De precieze cijfers hiervan weten we helaas niet; we moeten het hebben van ex-speeddaters die ons spontaan een berichtje sturen.
Vanzelfsprekend merken we dat de kans op een geslaagde match groter wordt naarmate iemand vaker komt speeddaten.
Singles ontmoeten via vrijetijdsbesteding
Maar natuurlijk zijn er nog meer manieren om een partner te vinden. Ruim 30 procent van de stellen die in 2014 ging samenwonen, is met elkaar in contact gekomen via uitgaan, op vakantie gaan en andere vormen van vrijetijdsbesteding, blijkt uit cijfers van het CBS.
Ongeveer 15 procent ontmoette elkaar via werk of via vrienden, kennissen en buren. En bijna 10 procent via school/studie of vereniging/sport, hobby of de kerk. Circa 5 procent vond de liefde via familie.
Het succes van datingapps en -websites
De laatste jaren ontmoeten steeds meer singles elkaar via internet, volgens het CBS. In 2021 onderzocht de Consumentenbond 15 veelgebruikte datingapps. 400 gebruikers die op zoek waren naar een serieuze relatie deelden hun ervaringen met de apps. Van hen vond 15 procent via een datingapp een relatie.
Maar liefst 41 procent van de singles achtte de kans zeer klein om via een datingplatform een vaste relatie te vinden. De reden die de singles hiervoor noemden, was dat maar weinig kandidaten aan het opgegeven profiel voldeden. Daarnaast dachten de ondervraagden geregeld te maken te hebben met nepprofielen of met verouderde en inactieve profielen.
Tila Pronk is relatiewetenschapper aan de universiteit van Tilburg en deed onderzoek naar daten via een app. Volgens haar is er 5 tot 14 procent kans dat een vrouw een profiel naar rechts swipet en 40 tot 50 procent kans dat een man dit doet.
Marcelino Lopez, relatietherapeut en schrijver van onder andere de boeken ‘Liefdesgedoe’ en ‘Liefde in tijden van Facebook’, geeft aan: “10 tot 20 procent van de mannen krijgt 80 tot 90 procent van alle aandacht. Vooral voor de grote groep ‘middelmatige’ mannen is online daten daarom teleurstellend.”
De liefde vinden via een datingprogramma
Televisieprogramma’s als First Dates, Lang Leve de Liefde, Boer zoekt Vrouw en Married at First Sight zijn razend populair. Maar hoe groot is de kans dat je via zo’n programma een leuke match vindt?
Het slagingspercentage van First Dates is slechts 0,68 procent, blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. Van de 730 blind dates bij First Dates zijn er 5 tot een relatie gekomen.
Lang Leve de Liefde had afgelopen januari 250 afleveringen achter de rug. Hiervan zijn 42 koppels samen gebleven.
Aan Boer zoekt Vrouw deden 103 boeren mee en 85 van hen vonden een relatie. Daarbij zijn er 90 kinderen uit voortgekomen.
In Married at First Sight zaten 31 stellen en daarvan zijn er slechts nog 2 samen.
Hoe zijn deze grote verschillen te verklaren? Volgens Eveline Stallaart, expert van Married at First Sight, kennen de vrouwen die reageren op Boer zoekt Vrouw de boeren al een beetje. Bij de andere programma’s wordt er blind gematcht.
Conclusie
Kortom, wil je een zo groot mogelijke kans om de liefde te vinden? Schrijf je dan in voor Boer zoekt Vrouw. 🙂 Liever niet? Dan is speeddaten bij About Love een goede tweede optie.