Aantrekkingskracht

april 8, 2021 10:54 am

Aantrekkingskracht is iets magisch. Sinds 2014 organiseren wij speeddates voor singles en het fenomeen aantrekkingskracht blijft eindeloos fascinerend.

Wat is aantrekkingskracht precies? Wat maakt dat je je aangetrokken voelt tot iemand? Dat je verliefd wordt? En kun je je aantrekkingskracht op anderen vergroten?

In deze blog gaan we in op de volgende onderwerpen:

Wat is aantrekkingskracht?

Aantrekkingskracht

Aanlokkelijkheid, aantrekkelijkheid, affiniteit, attractie, bekoorlijkheid, charisma, charme, gratie, prikkel, verleiding, verlokking… Encyclo geeft vele synoniemen voor aantrekkingskracht.

Aantrekkingskracht is een bepaalde uitstraling die iemand heeft, die anderen aantrekt. Bij aantrekkelijke mensen zijn anderen graag in de buurt. Aantrekkingskracht trekt aandacht van anderen en kan anderen in beweging zetten. Vaak gaat de aantrekkingskracht samen met zelfvertrouwen en graag en gemakkelijk op de voorgrond treden, goed uit woorden komen en anderen weten te boeien met humor, goede raad of een inspirerend verhaal. Iemand die aantrekkelijk is, is aardig, maar heeft bovenal een balans gevonden tussen ‘goed’ en ‘slecht’: bijvoorbeeld overdag een brave kantoormedewerker en ‘s avonds in voor avontuur.

Verliefdheid

Verliefdheid is de ultieme aantrekkingskracht. Bij verliefdheid zijn verschillende hormonen en neurotransmitters actief: testosteron, oestrogeen, oxytocine, fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stimulerende stoffen geven het verliefde en het buitengewoon energieke gevoel, en maken dat je de persoon die je zo aantrekkelijk vindt wilt aanraken. Je hersenen worden actiever en laten meer complexe golfpatronen zien, vooral in de gebieden die verbonden zijn met euforie en beloning.

Andere gebieden, die met angst en verdriet samenhangen, zijn minder actief of zelfs helemaal uitgeschakeld. Dat maakt dat verliefdheid heel krachtig kan zijn. De dopamine die een constant gevoel van euforie veroorzaakt, kan liefde-maakt-blind-situaties veroorzaken. Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief. Iemand kan de werkelijkheid uit het oog verliezen.

Wat is het nut van aantrekkingskracht?

Aantrekkingskracht: een middel om mensen samen te brengen

Onderzoekers krijgen steeds meer grip op het fenomeen aantrekkingskracht. De wetenschap ziet verliefdheid vaak als middel, ontwikkeld door de natuur, om twee mensen sneller bij elkaar te brengen en zich te laten hechten, waarna ze zich kunnen voortplanten.

Wat zorgt voor aantrekkingskracht?

Complex gegeven

Wat de vonk precies doet overslaan, daar heeft de wetenschap nog geen concreet antwoord op gevonden. Biologen, antropologen en psychologen proberen al jaren te begrijpen waarom sommige mensen ons hart sneller doen slaan. Aantrekkingskracht is een complex gegeven waarvan heel wat aspecten nog onduidelijk zijn, geeft ook Kathleen Heylen aan.

Genetisch

Het schijnt dat we de genetisch sterkste en meest gezonde persoon aantrekkelijk vinden, de persoon met wie we de beste kansen hebben om ons voort te planten en de menselijke soort in stand te houden.

Zo blijkt men zich (volgens verschillende onderzoeken) aangetrokken te voelen tot symmetrische mensen; mensen bij wie beide kanten van hun lichaam en/of gezicht gelijk zijn. Steven Gangestad, psycholoog verbonden aan de University of New Mexico, zegt dat symmetrie een teken is dat iemand in de baarmoeder niet is blootgesteld aan (te) hoge stressniveaus of voldoende capaciteiten had om deze te weerstaan. Dat maakt de kans groter dat hij sterk en gezond is, en dat maakt aantrekkelijk.

Daarnaast spelen feromonen een rol als het gaat om aantrekkelijkheid. Feromonen zijn geurloze stoffen die ons brein aanmaakt en afscheidt via het lichaam. Bij een ontmoeting worden elkaars feromonen opgepikt. En al heel snel kun je aan de hand hiervan weten hoe aantrekkelijk je iemand vindt.

Ken je het onderzoek waarbij vrouwen aan bezwete mannenshirts ruiken? De geur van mannen die grote kenmerken van symmetrie vertonen, wordt het aantrekkelijkst gevonden. Andersom vinden mannen de vrouwen het aantrekkelijkst die in de vruchtbare periode van hun menstruatiecyclus zitten.

Sociaal, psychologisch en emotioneel

‘Toch is aantrekkingskracht en verliefdheid niet te reduceren tot genetica en voortplanting,’ zegt Rika Ponnet, seksuoloog, relatietherapeut en oprichter van relatiebemiddelingsbureau Duet. ‘Waarom kiezen we dan niet allemaal voor dezelfde persoon? We zoeken in anderen psychologische en emotionele beelden, patronen waaraan we ons kunnen spiegelen. Hoe herken ik mezelf, wat kan hij of zij betekenen voor mijn noden, voor mijn groei als mens? Onder onze aantrekkingskracht tot bepaalde mensen schuilt een verlangen naar groei. Gedrag vertoont een diepere gelaagdheid, een diepere betekenis. Meestal zijn het ook kwetsbare dingen. Niet-ingevulde verlangens, tekorten, dingen die te weinig aandacht hebben gekregen. Ook bijvoorbeeld de manier waarop we geleerd hebben ons te hechten aan mensen speelt een rol. We gaan op zoek bij anderen hoe zij ons kunnen aanvullen en verrijken.’

Voor Rika zijn sociale, psychologische en emotionele aspecten van aantrekkingskracht en verliefdheid belangrijker dan het fysieke, het individuele. En steeds meer evolutiebiologen zijn het daarmee eens.

Ook volgens The School of Life is aantrekkingskracht niet enkel gebaseerd op genetica en voortplanting. Aantrekkingskracht heeft te maken met emoties, welke misschien nog wel belangrijker zijn dan de biologische drang tot goed nageslacht. We willen gezonde kinderen, maar ook een gevoel van veiligheid, iemand bij wie we kwetsbaar kunnen zijn, die zichzelf en anderen accepteert. Iemand die ons minder eenzaam maakt, die je begrijpt en de connectie met je aangaat. Aantrekkingskracht wordt dus met name bepaald door hoe goed iemand kan voorzien in deze emotionele behoeften. Deze aspecten kunnen al snel zichtbaar worden via gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Daarnaast vinden we het vaak aantrekkelijk als iemand nét iets anders is dan de rest.

John Money, psycholoog en seksuoloog, stelt dat we in onze jeugd (als we een jaar of acht zijn) beginnen met het vormgeven van onze ideeën over een ideale partner. Dit gebeurt op die leeftijd nog onbewust, maar wanneer we op latere leeftijd verliefd worden, gaat onze voorkeur vaak uit naar ditzelfde ‘type’.

Oneindig veel combinaties

Volgens Psychologie Magazine heeft aantrekkingskracht te maken met oneindig veel combinaties, van onder meer:

  • eigenschappen
  • geschiedenissen
  • voorkeuren
  • behoeftes
  • geur en smaak
  • hoe de huid voelt
  • of de ander je snapt

Hoe vergroot je je aantrekkingskracht?

Dat wat je aantrekkelijk maakt, gebeurt primair en onbewust

Vanessa Van Edwards is gedragsonderzoeker bij Science of People, auteur van ‘Captivate’ en trainer van lichaamstaal. Zij onderstreept het belang van non-verbale communicatie. ‘De meeste communicatie is non-verbaal,’ stelt zij. ‘Slechts 7% is verbale inhoud. Dat betekent dus dat 93% lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en stemgeluid is.’ De signalen die mensen uitstralen en hen aantrekkelijk maken, zijn volgens haar behoorlijk primair en onbewust. Signalen van aantrekkingskracht kunnen dus zelden gemanipuleerd of geforceerd worden. Ze spreken de waarheid.

Universele wetten voor aantrekkingskracht

Volgens Holistik kun je je aantrekkingskracht zeker vergroten. Niet door jezelf mooi te maken of jezelf af te beulen in de sportschool, maar door naar binnen te durven keren en bereid zijn om innerlijk werk te doen. Want pas dan lukt het uiteindelijk om jezelf te verbinden met een hoger doel en je leven te vullen met zingeving. En als iets aantrekkelijk is, is dat het wel. De onderstaande vijf universele wetten vormen volgens Holistik de sleutel tot ware aantrekkingskracht:

  • Leer jezelf kennen.
  • Verwerk je verleden.
  • Leer jezelf tot uitdrukking brengen.
  • Wees oprecht in je emoties.
  • Verbind jezelf met een hoger doel in je leven.

Assertief

Ook volgens Assertief.nl kun je je aantrekkingskracht vergroten. Deze website geeft de volgende tips:

  • Draai je lichaam naar je gesprekpartner(s) toe.
  • Neem een ‘powerpose’ aan. Dat werkt zowel voor je eigen zelfvertrouwen als voor het vertrouwen dat anderen in je hebben. Maak jezelf groot en loop rechtop.
  • ‘Open’ je gezicht door je wenkbrauwen en mondhoeken een millimeter omhoog te bewegen. Ben je een vrouw, doe je kin een millimeter omlaag. Ben je een man, beweeg je kin een millimeter omhoog.
  • Glimlach niet direct, maar pas op het moment dat je oogcontact hebt en bijvoorbeeld handen schudt.
  • Adem ‘vanuit je buik’ voordat je spreekt, waardoor je spreekt met een diepere ‘buikstem’ in plaats van je hoge ‘kopstem’. Neem hierbij de tijd. Stiltes op de juiste momenten wanneer je spreekt, vergroten je aantrekkingskracht. Spreek rustig, ritmisch en bewust; bedenk van tevoren wat je wilt zeggen.

Wees kieskeurig

Ook een tip om je aantrekkingskracht te vergroten, is kieskeurig zijn. Maak duidelijk hoe kritisch je bent ten opzichte van iedereen, behalve voor degene wiens hart je wilt veroveren. Dat geeft deze persoon het gevoel dat hij/zij speciaal is.

Onderzoek van Paul Eastwick van Northwestern University ondersteunt dit gegeven. In een speeddate-experiment werden de mannen die met iedereen een tweede date wilden het minst aantrekkelijk gevonden.

Wat maakt een man aantrekkelijk?

De alfaman

Volgens datingcoach Daan de Ram werkt aantrekkingskracht bij mannen anders dan bij vrouwen. Daan is hoofdcoach van AttractionGym en schrijver van het boek ‘Het geheim van aantrekkingskracht’. Al tien jaar coacht hij mannen om meer succes met vrouwen en relaties te krijgen.

Bij vrouwen ontstaat aantrekkingskracht vooral door de persoonlijkheid en uitstraling van de man, en het op de juiste manier tonen van zijn mannelijkheid. Daarbij gaat het erom dat mannen aantrekkelijk gedrag niet nabootsen, maar écht authentiek aantrekkelijk zijn. Vrouwen prikken al snel door aangeleerde trucjes heen. Gelukkig valt die echte aantrekkingskracht te leren; het is niet iets wat je ‘gewoon’ hebt of niet.

Te lief en aardig zijn is de nummer 1 valkuil waardoor een man in de friendzone belandt. Daan verwijst hierbij naar het gedrag van apen: de alfaman is de baas, de leider van de kolonie. Hij zorgt – met de beste genen – voor de beste nazaat en daarmee de overlevingskans van de kolonie; hij paart dus met alle vrouwtjesapen. Alleen heeft de alfa-aap geen tijd om alle vrouwtjes en nazaat te verzorgen. Dat doen de beta-apen. Maar wat gebeurt er vervolgens: zodra de nieuwe generatie geboren is, gaan de vrouwtjes toch weer op zoek naar de alfa-aap. Volgens Daan werkt het bij mensen ook zo en zou een man, om aantrekkelijk te zijn voor een vrouw, zich als alfa-aap moeten opstellen.

Hoe? Door zichzelf op de eerste plek te zetten en hard to get te zijn. Door niet alles eraan doen om zichzelf te bewijzen naar haar. Draai het om: bekijk of zij wel goed genoeg is voor jóú. En tegelijkertijd maakt een man zich aantrekkelijk door recht op zijn doel af te gaan, initiatief te tonen en leiding te nemen, bijvoorbeeld door de gesprekken te sturen. Het gaat er niet om om wat je zegt, maar om de emotie die je overbrengt. Snijd gewaagdere onderwerpen aan en creëer een gevoel, raak haar emotioneel. Wanneer je een verhaal vertelt, schets dan zoveel mogelijk gevoel en beelden, en gebruik hierbij flink wat handgebaren.

Wees kritisch naar haar en plaag haar; plagen is een manier van flirten. En creëer spanning en ontlading, door bijvoorbeeld stiltes te laten vallen in je gesprek terwijl je oogcontact blijft maken. Zorg ervoor dat het haar continu onduidelijk blijft of je nu ‘van haar bent’ of niet.

Let ook op je stem: zorg ervoor dat je zinnen niet vragend klinken, maar dat je toonhoogte omlaag gaat aan het einde van iedere zin, praat luid, in een langzaam tempo, articuleer goed en varieer qua intonatie.

Focus je volledig op haar in plaats van druk bezig te zijn met jezelf. Onthoud bijvoorbeeld haar naam en vraag dingen die je echt van haar wilt weten.

En raak haar aan. Dan zie je ook direct of ze zich terugtrekt of dat ze jou ook spontaan gaat aanraken.

Wat maakt een vrouw aantrekkelijk?

Een man voelt zich al snel aangetrokken tot een leuk uitziende vrouw

Er zijn verschillende aspecten die een vrouw aantrekkelijk maken voor een man.

Daan de Ram geeft aan dat aantrekkingskracht bij mannen vrij eenvoudig werkt; wanneer een vrouw er leuk en sexy uitziet, voelt een man zich al snel tot haar aangetrokken. Dat merken wij bij onze speeddates ook: mannen vullen veel ‘ja’s’ in tijdens het speeddaten, terwijl vrouwen een stuk kritischer zijn.

Volgens Duitse onderzoekers geven mannen over het algemeen de voorkeur aan jonge vrouwen vanwege het instinct om zich voort te planten.

Een goede huid zorgt voor extra aantrekkingskracht en hetzelfde geldt voor het lichaam van een vrouw: mannen hebben vaak de voorkeur voor vrouwen met een gezond uitziend lichaam.

Uit onderzoek naar aantrekkelijkheid en gelaatsuitdrukkingen van de University of British Columbia blijkt dat de glimlach van een vrouw voor mannen een symbool is van vriendelijkheid en goedheid, wat haar aantrekkingskracht vergroot.

Tevens zou het een vrouw aantrekkelijker maken wanneer ze ruw taalgebruik vermijdt en langzaam praat.

Verder voelen mannen zich fijn bij een vrouw die hen op een natuurlijke en ontspannen manier behandelt. Dit komt omdat ze dan het gevoel hebben dat de vrouw zich voor hen openstelt, wat hen een gevoel van nabijheid en intimiteit geeft.

Onderzoek van sociaal psycholoog Gary Wood toonde aan dat mensen die hun zwakheden niet laten zien en proberen perfect te handelen, stress uitstralen. Wanneer je als vrouw een man wilt verleiden, kun je volgens hem het beste het verlangen van de man aanwakkeren om een vrouw te beschermen, en dus je zwakheden en zelfontplooiing onthullen.

Verder wordt vrouwen aangeraden, wanneer ze hun aantrekkingskracht willen vergroten, om eerlijk te zijn over gevoelens en gedachten, en positief te zijn.

Hoe weet je of je aantrekkelijk bent voor iemand?

De belangrijkste signalen

Hoe weet je of de persoon die jij interessant vindt zich tot je aangetrokken voelt? Vanessa van Edwards heeft de belangrijkste signalen onthuld: een man vindt een vrouw aantrekkelijk als zijn voeten naar haar gericht zijn. En als hij zijn benen lichtjes spreidt wanneer hij staat. Steekt hij beide handen in zijn zakken (misschien zelfs met zijn duim eruit), dan zit je ook goed qua aantrekkingskracht. Hij probeert zijn zelfverzekerdheid te laten zien. Heel evolutionair primitief, en zeer oprecht.

Een vrouw toont aantrekkingskracht als ze haar nek laat zien. Ze schudt bijvoorbeeld haar haar naar achteren, of doet haar kin iets omhoog en haar hoofd naar achteren. Evolutionair gezien is dit ook logisch, want de nek geeft feromonen vrij.

Wanneer iemand lacht maar de ogen niet meelachen, is de ander niet oprecht tot je aangetrokken. Ook als iemand zijn lippen op elkaar drukt is dat het geval, of wanneer iemand de armen over elkaar doet.

Kun je verliefdheid opwekken?

Een interessant experiment

Twintig jaar geleden ontmoetten twee totaal vreemden elkaar in het laboratorium van psycholoog Arthur Aron. In een weinig romantische setting zaten ze tegenover elkaar en beantwoordden 36 persoonlijke vragen. Een half jaar later waren de twee proefpersonen verliefd én getrouwd. Kan het echt, bewust verliefdheid opwekken? Het lijkt er wel op!

De wetenschappers hadden de 36 vragen verdeeld in drie delen; de vragen werden geleidelijk steeds intenser, de deelnemers stelden zichzelf steeds meer open. ‘Jezelf blootgeven is een van de belangrijkste elementen bij het ontwikkelen van intieme relaties,’ lichtten de wetenschappers toe. Bovendien moet het openstellen wederzijds zijn en er moet groei in zitten.

Het schijnt dat er nog een laatste oefening was, maar deze is niet gedocumenteerd: zwijgend minutenlang in elkaars ogen kijken, een methode om verbinding te creëren en de intimiteit te verhogen.

Wil je het proberen? Stel onderstaande vragen aan degene op wie je een oogje hebt. Als de een heeft geantwoord, beantwoordt de ander direct dezelfde vraag. Doorvragen mag.

Deel 1

  1. Stel je zou iedereen in de wereld mogen kiezen, wie zou je dan te gast willen voor het avondeten?
  2. Zou je beroemd willen zijn? Op welke manier?
  3. Oefen je ooit wat je gaat zeggen voordat je iemand belt? Waarom?
  4. Wat is voor jou de perfecte dag?
  5. Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen? En voor iemand anders?
  6. Als je tot je negentigste zou mogen leven, voor de laatste zestig jaar met het hoofd of het lichaam van een dertigjarige, wat zou je willen?
  7. Heb je een stiekem vermoeden hoe je zult overlijden?
  8. Noem drie dingen die jij en je partner gemeen lijken te hebben.
  9. Waar ben je in je leven het meest dankbaar voor?
  10. Als je iets zou kunnen veranderen aan de manier waarop je bent opgegroeid, wat zou dat zijn?
  11. Neem vier minuten en vertel je partner zo gedetailleerd als mogelijk je levensverhaal.
  12. Als je morgen wakker zou worden met elke nieuwe vaardigheid of kwaliteit die je maar zou willen, wat zou je kiezen?

Deel 2

  1. Als een glazen bol je de waarheid zou kunnen vertellen over jezelf, je leven, je toekomst of iets anders, wat zou je willen weten?
  2. Is er iets waar je al heel lang van droomt om een keer te doen? Waarom heb je het niet gedaan?
  3. Wat is de grootste prestatie van je leven?
  4. Wat waardeer je het meest in een vriendschap?
  5. Welke herinnering koester je het meest?
  6. Wat is je vreselijkste herinnering?
  7. Als je zou weten dat je over een jaar plotseling zou overlijden, wat zou je veranderen aan de manier waarop je nu leeft? Waarom?
  8. Wat betekent vriendschap voor je?
  9. Welke rol spelen liefde en genegenheid in je leven?
  10. Noem afwisselend wat je een positieve eigenschap vindt van je partner. Noem beide vijf eigenschappen.
  11. Hoe hecht en warm is je familie? Heb je het gevoel dat je kindheid gelukkiger was dan die van de meeste mensen?
  12. Hoe voel jij je over de relatie met je moeder?

Deel 3

  1. Maak beide drie waarheidsgetrouwe ‘wij’-statements. Bijvoorbeeld: ‘Wij zitten beide in deze ruimte en voelen ons…’
  2. Maak deze zin af: ‘Ik zou willen dat ik iemand had met wie ik kon delen dat…’
  3. Stel je wordt goede vrienden met je partner, wat zou dan belangrijk voor hem of haar zijn om te weten?
  4. Vertel je partner wat je leuk vindt aan hem of haar; wees heel erg eerlijk en zeg dingen die je normaal niet tegen iemand zou zeggen die je net hebt ontmoet.
  5. Deel een gênant moment uit je leven.
  6. Wanneer heb je voor het laatst gehuild in het bijzijn van iemand anders? En wanneer alleen?
  7. Vertel je partner iets wat je nu al leuk vindt aan hem of haar.
  8. Wat, als er überhaupt iets is, vind je te serieus om grappen over te maken?
  9. Als je vanavond zou overlijden zonder dat je nog met iemand kon communiceren, waar zou je het meest spijt van hebben dat je het niet hebt gezegd? En waarom heb je het nog niet gezegd tegen die persoon?
  10. Jouw huis, met alles wat je ook maar bezit, gaat in brand op. Nadat je je geliefden hebt gered en je huisdieren, heb je nog net tijd om één ding te redden. Wat zou het zijn en waarom?
  11. Van alle mensen uit je familie, wiens dood zou het ergst vinden? Waarom?
  12. Deel een persoonlijk dilemma of probleem en vraag je partner advies hoe hij of zij het zou aanpakken. Vraag je partner ook om aan jou terug te geven hoe jij je lijkt te voelen over het probleem dat je hebt verteld.

Aantrekkingskracht op de lange termijn

Vergelijkbare mate van aantrekkelijkheid

Uit onderzoeken die de afgelopen twintig jaar zijn uitgevoerd, blijkt dat de meeste mensen uiteindelijk terechtkomen bij een partner met een vergelijkbare mate van aantrekkelijkheid. Ook hebben de meeste partners een vergelijkbaar intelligentieniveau, dezelfde sociale en etnische achtergrond en delen ze dezelfde normen en waarden.

Aantrekkingskracht in een relatie

De bekende psychotherapeut en relatie- en seksdeskundige Esther Perel heeft stellen uit meer dan 20 landen gevraagd wanneer zij zich het meest tot elkaar aangetrokken voelden. Ongeacht de cultuur, het geslacht en de religie voelen mensen de aantrekkingskracht het meest wanneer:

  • ze na weg van elkaar te zijn geweest weer samen komen.
  • de ander in zijn/haar element is en iets doet waar hij/zij een passie voor heeft. Met andere woorden: als de partner zelfvertrouwen uitstraalt en zelfvoorzienend is. Voor de ander moeten zorgen bleek voor iedereen het minst aantrekkelijk.
  • mensen worden verrast of samen lachen.

Klaar om verliefd te worden? Kom speeddaten!

Een aanzienlijke kans dat je een aantrekkelijke single ontmoet

Wil je jouw aantrekkingskracht testen op een groot aantal singles? Sta je open voor een verliefdheid? Schrijf je in voor een speeddate! Tijdens een speeddate heb je 15-20 dates op één avond. Omdat je zo’n groot aantal singles date, is er een aanzienlijke kans dat je iemand ontmoet tot wie je je aangetrokken voelt. We ontvangen dan ook voortdurend enthousiaste mails naar aanleiding van onze speeddates en zeer regelmatig ontstaan er relaties. Waar wacht je dus nog op?

Date je mee? We kijken ernaar uit je te verwelkomen!


Ervaringen speeddaten - succesverhalen About Love

About Love

  • Een supergezellige avond met 15-20 dates.
  • Binnen 24 uur matchmail met de gegevens van je match(es).
  • Geen match? Tweede speeddate gratis.
  • Tot twee weken van tevoren €3,- vroegboekkorting.
  • Laagste prijsgarantie.

Contact

E-mail: info@aboutlove.nl
Telefoon: 085 401 95 36