Single zijn. Het kan vervelend zijn om altijd alleen thuis te komen, alleen te slapen, alleen beslissingen te moeten nemen. Of je af te vragen met wie je op vakantie kunt, omdat de mensen om je heen met hun partner weggaan.
Gelukkig heeft single zijn ook voordelen. Uit veel studies blijkt dat singles gelukkiger en tevredener zijn dan mensen in een relatie. Singles vinden hun leven zinvoller en ervaren meer psychologische groei dan getrouwde mensen.
In deze blog zetten we 10 voordelen van single zijn voor je op een rijtje, zodat je weer extra kunt genieten van je status als single!
10 voordelen van single zijn
1. Beter in vorm
Singles zijn vaak beter in vorm dan stellen omdat ze meer sporten, blijkt uit onderzoek.
De voordelen van sporten zijn bekend: bewegen verkleint de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, darmkanker, borstkanker, depressieve klachten, dementie en geestelijke achteruitgang.
Aangeraden wordt om minimaal 3,5 uur per week te bewegen, denk aan wandelen, joggen, fietsen, krachttraining, fitness, dansen, vechtsport of voetbal. Is de enige bal die je doet bitterbal, dan kan het een goed idee zijn om na te gaan of er een bewegingsvorm is die je leuk vindt. Als single kun je hier waarschijnlijk makkelijker tijd voor vrijmaken dan wanneer je in een relatie zit.
2. Wonen waar en hoe je wilt
Is je woonplek nog steeds de plaats waar je graag wilt blijven wonen? Als je single bent, heb je de vrijheid om zonder compromissen te wonen waar je wilt. Of je nu een appartement in de stad wilt samen met je beste vriendin, een tiny house met je hond of een huis in Berlijn: nu kan het!
3. Carrière maken
Ben je single, dan kun je je volledig op je werk storten. Niemand met wie je rekening hoeft te houden als het om je baan gaat, heerlijk!
Quest schrijft zelfs: ‘Vanuit economisch perspectief pakt het hebben van een geliefde niet altijd even bevorderlijk uit. Vrouwen zijn misschien beter af als single. Dan komen ze ook niet in de verleiding om meer van het huishouden op zich te nemen en hun carrière te laten versloffen.’ Dat komt omdat de vrouw meestal degene is die het minste salaris binnen brengt en vaak haar carrière minder belangrijk vindt als er kinderen komen. Wanneer een van de twee partners veel inkomsten heeft, kan dat voor een ander een reden zijn om minder te gaan werken. Je status als single kan op het gebied van werk dus erg goed uitkomen!
Leuk feitje: uit onderzoek blijkt dat singles meer waarde hechten aan zinvol werk dan getrouwde mensen.
4. Rijker sociaal leven
Ook in een relatie zullen veel mensen hun vriendschappen niet zomaar laten versloffen, maar uit onderzoek blijkt dat singles een rijker sociaal leven hebben dan koppels.
Vertrouwen, intimiteit en het gevoel belangrijk te zijn maken gelukkiger en gezonder, geeft een ander onderzoek aan. De proefpersonen uit dit onderzoek met een druk sociaal leven waren actiever en hadden minder stress dan de personen met een minder druk sociaal leven. Fijn dus om als single lekker veel tijd met vrienden door te brengen!
Wat is leuk om te doen met vrienden? Denk bijvoorbeeld eens aan een avond speeddaten. 😄 Of andere activiteiten die er niet of minder snel van komen als je een relatie hebt, zoals een weekendje weg of uitgaan tot diep in de nacht.
5. Lekker slapen
In je eentje slaap je beter dan met zijn tweeën, volgens slaapspecialist Neil Stanley van de Universiteit van Surrey. Uit onderzoek van deze universiteit kwam naar voren dat de meeste mensen het gevoel hebben het beste te slapen met zijn tweeën, maar het tegenovergestelde bleek waar. De slaapkwaliteit werd bij samen slapen gemiddeld de helft vaker verstoord dan wanneer men alleen sliep. Kortom, ga lekker als een zeester in bed liggen en geniet met volle teugen van een heerlijke ongestoorde nacht slaap.
6. Zelf bepalen waar je je geld aan uitgeeft
Volgens het Nibud heeft maar liefst een kwart van de Nederlandse stellen ruzie over geldzaken. Ben je single, dan kun je doen met je geld wat je maar wilt. Je hoeft geen rekening te houden met de wensen van een partner, geen concessies te doen. Je kunt geld besteden aan mooie spullen of leuke activiteiten, en ook als het gaat om grote beslissingen is het prettig als je alle uitgaven zelf in de hand hebt. Of je nu wilt beleggen, een huis wilt kopen of vroeg met pensioen wilt; het is het makkelijkst als je financiële besluiten zelf kunt nemen zonder rekening te hoeven houden met een ander.
Denk je dat je als single een duurder leven hebt dan mensen in een relatie? Dat hoeft niet zo te zijn. Als vrijgezel hoef je namelijk alleen voor jezelf te zorgen. Amerikaans onderzoek wijst zelfs uit dat singles minder schulden hebben dan koppels.
7. In je eentje op vakantie
Zin om in je eentje op vakantie te gaan? Uiteraard kan dat ook prima in een relatie, maar in de periode dat je single bent is het natuurlijk ideaal. Er zit niemand thuis die jou mist en die jij mist; je kunt echt even los zijn van huis. Een reis alleen is een van die bijzondere ervaringen waar je de rest van je leven waarschijnlijk vol plezier en trots op zult terugkijken.
Singles gaan vooral graag buiten Europa op vakantie, tonen cijfers van het CBS aan.
8. Geen geruzie
Stellen hebben maar liefst 49 minuten per dag ruzie, blijkt uit onderzoek. Niet altijd een fikse ruzie, het kan ook op en neer gemopper zijn. Zeker koppels met kinderen komen snel aan die 49 minuten. Gemiddeld 312 keer per jaar kibbelen stellen met elkaar.
Onderzoekers vroegen 107 stellen waarover ze het vaakst ruzie maken.
De top 10:
- Niet genoeg liefde of affectie tonen.
- Gebrek aan communicatie.
- Een van beiden geeft te weinig aandacht aan de ander.
- Niet gewaardeerd worden.
- Gevoelens.
- Jaloezie.
- Praten met een ex.
- Bezitterig zijn.
- Vorige relaties.
- Met wiens vrienden de meeste tijd wordt doorgebracht.
Lekker hè, dat je dit als single niet hebt?
9. Tijd voor nieuwe ervaringen
Wil je graag iets nieuws leren, dan is de periode dat je single bent ideaal. Iets nieuws leren kost immers vaak veel tijd en inspanning.
Nieuwe ervaringen maken het geluksstofje dopamine aan in je brein en het leren van nieuwe dingen is verfrissend en goed voor je hersenen. Wanneer je iets nieuws leert, worden in het hoofd nieuwe cellen en verbindingen aangemaakt, volgens neuropsycholoog en hoogleraar Margriet Sitskoorn. Hierbij is het van belang dat je écht iets nieuws doet, niet meer van hetzelfde of een variatie daarop.
En daar word je gelukkiger van, blijkt uit onderzoek onder 130.000 mensen uit 130 landen. In dit onderzoek werd gevraagd welke ervaringen iemands dag goed maakten en een van de uitkomsten was ‘iets nieuws geleerd hebben’.
Hoogleraar psychologie aan Harvard ondersteunt dit. In zijn boek ‘Stuiten op geluk’ vertelt hij: ‘Uiteindelijk zijn het niet de zekerheden of bekende dingen die ons gelukkig maken, maar juist de verrassingen, nieuwe ervaringen, uitdagingen, ontdekkingen en onverwachte leermomenten.’
Kies bijvoorbeeld voor iets creatiefs; iets creëren bevordert de geestelijke gezondheid, vermindert stress en angst, verbetert je stemming en geeft voldoening en zelfvertrouwen. Ook stimuleert creatief bezig zijn je doorzettingsvermogen, je leert beter omgaan met tegenslagen en het maakt je stabieler.
10. Emotioneel stabieler
Singles zijn emotioneel stabieler dan koppels, wijst onderzoek uit. Verliefdheid stimuleert dezelfde regio’s in je hersenen als XTC, wat een soort verslaving geeft naar een persoon. Dat kan voor pieken en dalen zorgen in een relatie. Je geluksgevoel hangt vaak voor een deel af van het gevoel en gedrag van de ander. Naast het feit dat je jezelf kunt tegenkomen in een relatie, wat op zich al lastig kan zijn, word je ook geconfronteerd met de belevingswereld en issues van je partner. Niet zo gek dus dat singles emotioneel stabieler zijn dan stellen.
You’re not alone
Samenzijn wordt steeds minder de norm. Nederland telt momenteel maar liefst zo’n driemiljoen singles. Vooral in studentensteden zoals Maastricht, Delft, Wageningen en Groningen wonen veel mensen alleen. Ook in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn veel eenpersoons huishoudens. En het aantal singles stijgt nog steeds. Cijfers van het CBS tonen aan dat het aantal single vrouwen in Nederland sinds 1995 met ruim 25% is gestegen en het percentage single mannen zelfs met ruim 42%. Verwacht wordt dat in 2050 de helft van alle huishoudens uit één persoon bestaat.
Dat maakt dat het tegenwoordig makkelijker is om single te zijn dan vroeger. De maatschappij past zich steeds meer aan aan eenpersoons huishoudens. Volgens hoogleraar sociale demografie Jan Latten begint dat al bij het uit huis gaan. 60% van de jongeren die op zichzelf gaat wonen, doet dat zonder liefdespartner. Vroeger ging men vanuit het ouderlijk huis direct samenwonen. En zelfs het krijgen en opvoeden van een kind zonder relatie is tegenwoordig niet meer uitzonderlijk.
Een fantastische ervaring samen met andere singles
Kortom, single zijn heeft veel voordelen. Singles zitten over het algemeen fysiek en emotioneel beter in hun vel, hebben een rijker sociaal leven en alle vrijheid en mogelijkheden om zichzelf zonder ruzie of compromissen te ontwikkelen. Je single periode is dé tijd om nieuwe contacten en ervaringen op te doen. Zie je dat ook zo? Kom dan een keer speeddaten! Speeddaten staat bij veel singles op hun bucketlist en levert vaak een geweldig avontuur op. Maare… Wees er niet te succesvol in, want voor je het weet zit je weer in een relatie. 😉