Hoe voorbereiden op speeddate?

september 2, 2022 8:49 am

Speeddaten is iets wat je als single een keer gedaan moet hebben. Veel singles vinden speeddaten ontzettend leuk en we hebben al veel succesverhalen op onze naam staan.

Als je je hebt ingeschreven voor een speeddate vraag je je misschien af hoe je je kunt voorbereiden. In deze blog lees je onze 5 tips voor een geslaagde speeddate.


5 tips om je voor te bereiden op een speeddate


Zo bereid je je voor op een speeddate:

 1. Ontspan en geniet
 2. Zorg voor een open houding
 3. Wees onweerstaanbaar
 4. Maar wees vooral jezelf
 5. Zoek de klik

1. Ontspan en geniet

Spanning bij het speeddaten is heel normaal

Veel mensen vinden speeddaten spannend. Dat is niet zo gek; 1 date kan al spannend zijn, laat staan 15-20 dates. Je stelt jezelf kwetsbaar op en geeft anderen de kans om over jou te oordelen. Logisch dus als je niet als een verlichte Boeddha de speeddate-locatie binnenschrijdt. Dat is prima, met een kritische blik naar jezelf kijken kan je helpen om de beste versie van jezelf te zijn. Alleen: zodra oordelen over jezelf véroordelen wordt, kan de onzekerheid tegen je gaan werken. Gelukkig valt daar iets aan te doen.

Hoe realistisch is je angst?

Graaf bijvoorbeeld eens naar de kern van je speeddate-angst en stel jezelf daarbij steeds de vraag: wat gebeurt er dan? Bijvoorbeeld:

Waar ben ik bang voor?
Dat mijn dates niet soepel lopen.
Wat gebeurt er dan?
Dan denken anderen dat ik sociaal incapabel ben.
Wat gebeurt er dan?
Dan bevestig ik het beeld van mezelf dat ik faal in sociale situaties.
Wat gebeurt er dan?
Dan denk ik dat het me nooit zal lukken om door de date-fase heen te komen en ben ik bang dat ik uiteindelijk de rest van mijn leven alleen zal zijn.

Vraag dus net zolang door tot je bij de kern van je onzekerheid bent en ga dan na hoe realistisch deze angst is. Hoe groot is de kans dat je angst uitkomt? Zijn er ook andere scenario’s mogelijk?

Vergroot je gevoel van controle

Heb je na deze analyse nog steeds last van onzekerheid, bedenk dan wat je zou kunnen doen als je angst werkelijkheid wordt. Het hebben van een plan van aanpak kan je gevoel van controle over de situatie vergroten.

Focus je op de ander

Probeer je bij het daten te focussen op alle geweldige dingen die jou jou maken. Maar vooral willen we je meegeven: focus je op de ander! Laat je angst voor wat het is en verleg je aandacht naar je date. Wat vertelt hij/zij precies? Wat wil deze persoon overbrengen? Waar wil je meer over weten? Je onzekerheid krijgt geen aandacht meer, en bijkomend voordeel is dat goed kunnen luisteren en doorvragen door veel mensen gewaardeerd wordt.

Geniet van al het positieve dat de speeddate brengt

Vergeet je ook niet te richten op al het positieve dat de speeddate je kan brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezelligheid van een avondje uit, de energie van nieuwe mensen leren kennen of wat speeddaten je kan leren over wat je zoekt in een date.

Als je oefenen als doel stelt, faal je nooit

Tenslotte kun je het speeddaten zien als gelegenheid om te oefenen waar je jezelf in zou willen ontwikkelen. Wil je bijvoorbeeld beter worden in small talk? Zou je wat meer ad rem willen zijn? Of juist beter willen leren luisteren? Bij een speeddate heb je alle gelegenheid om jezelf te trainen. En als je oefenen als doel stelt, faal je nooit.

2. Zorg voor een open houding

Non-verbale communicatie

Je gespreksonderwerpen bij het speeddaten lijken misschien belangrijk, maar veel belangrijker is je non-verbale communicatie. Volgens gedragsonderzoeker Vanessa van Edwards is slechts 7% van de communicatie verbaal. Dat betekent dat 93% lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en stemgeluid is. Wees je dus bewust van wat je uitstraalt.

Een open en relaxte houding

Hoe maak je een goede indruk bij je dates?

 • Draai je lichaam naar je dates toe.
 • Neem een ‘powerpose’ aan; maak jezelf groot en loop rechtop. Dat werkt zowel voor het vertrouwen in jezelf als voor het vertrouwen dat anderen in je hebben.
 • ‘Open’ je gezicht door je wenkbrauwen en mondhoeken een millimeter omhoog te bewegen.
 • Glimlach niet direct, maar pas op het moment dat je oogcontact maakt en bijvoorbeeld handen schudt.
 • Adem ‘naar je buik’ voordat je spreekt, waardoor je praat met je diepere buikstem in plaats van je hoge kopstem. Neem hierbij de tijd. Stiltes op de juiste momenten wanneer je praat, vergroten je aantrekkingskracht. Praat rustig, ritmisch en bewust; bedenk van tevoren wat je wilt zeggen.

Hoe voorbereiden op speeddate?

3. Wees onweerstaanbaar

Hoe zorg je ervoor dat je aantrekkelijk bent voor de date(s) die je op het oog hebt? Aantrekkingskracht werkt bij mannen anders dan bij vrouwen.

Wat een man aantrekkelijk maakt

Te lief en te aardig zijn is de voornaamste reden waardoor een man in de friendzone belandt. Over het algemeen vinden vrouwen een man aantrekkelijk die recht op zijn doel af gaat, initiatief toont, leiding neemt (bijvoorbeeld door het gesprek te sturen) en haar emotioneel raakt. Wanneer je een verhaal vertelt, schets dan zoveel mogelijk gevoel en beelden, en gebruik hierbij flink wat handgebaren.

Plaag haar; plagen is een manier van flirten. En creëer spanning en ontlading, door bijvoorbeeld stiltes te laten vallen terwijl je oogcontact blijft maken. Zorg ervoor dat het haar continu onduidelijk blijft of je nu ‘van haar’ bent of niet.

Focus je volledig op haar in plaats van bezig te zijn met jezelf. Onthoud bijvoorbeeld haar naam en vraag dingen die je graag van haar wilt weten.

Ook een tip om jezelf aantrekkelijk te maken, is kieskeurig zijn. Maak duidelijk hoe kritisch je bent ten opzichte van iedereen, behalve voor degene wiens hart je wilt veroveren. Dat geeft haar het gevoel dat ze speciaal is. Onderzoek van Paul Eastwick van Northwestern University ondersteunt dit gegeven. In een speeddate-experiment werden de mannen die met iedereen een volgende date wilden het minst aantrekkelijk gevonden.

Wat een vrouw aantrekkelijk maakt

Andersom zijn er ook verschillende aspecten die een vrouw aantrekkelijk maken voor een man. Bij mannen werkt aantrekkingskracht vrij eenvoudig; als een vrouw er leuk en sexy uitziet, voelt een man zich al gauw tot haar aangetrokken. Dat merken wij bij onze speeddates ook: mannen vullen veel ‘ja’s’ in tijdens het speeddaten, vrouwen zijn een stuk kritischer.

Uit onderzoek van de University of British Columbia blijkt dat de glimlach van een vrouw voor mannen een symbool is van goedheid en vriendelijkheid, wat haar aantrekkingskracht vergroot. Tevens zou het een vrouw aantrekkelijker maken wanneer ze ruw taalgebruik vermijdt en langzaam praat.

Tot slot voelen mannen zich fijn bij een vrouw die hen op een natuurlijke en ontspannen manier behandelt. Dit komt omdat de vrouw zich in hun ogen dan voor hen openstelt, wat hen een gevoel van nabijheid en intimiteit geeft.

4. Maar wees vooral jezelf

Durf je gedachten en gevoelens te uiten

Leuk natuurlijk, al die tips om bij anderen in de smaak te vallen. Maar als ons tijdens een speeddate gevraagd wordt naar adviezen, geven we vooral de tip: wees jezelf. Want uiteindelijk is dat waar het in de liefde om draait toch? Dat je jezelf kunt zijn bij de ander.

Misschien een dooddoener, want ben je niet altijd jezelf? En wat betekent ‘jezelf’ eigenlijk? ‘Jezelf’ bestaat toch uit duizenden facetten? Inderdaad, en toch denken we dat authenticiteit heel waardevol is. Maar hoe kun je zoveel mogelijk jezelf zijn tijdens het speeddaten?

Vraag je dates bijvoorbeeld wat je werkelijk wilt weten. En snijd onderwerpen aan waar je zelf vrolijk van wordt. Ga in op onderwerpen die je oprecht interesseren en wees niet bang om je gedachten en gevoelens te uiten.

Uiteraard hoef je niet direct alles te vertellen. Bouw gerust eerst wat credits op voordat je je minder feestelijke kanten belicht.

Hoe voorbereiden op speeddate?

5. Zoek de klik

Vraag naar talenten of de ideale vakantie

Wat is nu leuk om over te kletsen tijdens het speeddaten? Veel speeddaters bespreken hun woonplaats, studie/werk en of ze al eerder hebben deelgenomen aan een speeddate. Prima onderwerpen, zeker om een date mee te beginnen.

Maar met 15-20 concurrenten kan het nooit kwaad om wat opvallendere items aan te snijden. En zowel voor jezelf als voor je dates kan het bevrijdend zijn om over iets heel anders te kletsen dan de standaard dingen.

Probeer bijvoorbeeld te ontdekken waar de ander energie van krijgt. Vraag naar de talenten of passies van de ander, of vraag hoe de ideale dag of ideale vakantie van je date eruit ziet. Luister actief, vraag door als je interesse gewekt is en tast af wanneer je iets over jezelf kunt inbrengen. Op deze wijze zal het gesprek zich op een natuurlijke manier ontwikkelen.

Breng je graag snel diepgang in je dates, lees dan eens onze blog met 40 leuke en originele vragen voor een speeddate.

Wat een leuk overhemd

Verder is een compliment altijd een goed idee. Een compliment kan wonderen doen voor iemands geluksgevoel en zelfbeeld. Overdrijf niet en wees wederom authentiek: geef alleen een welgemeend compliment.

Mijn kat is dood, ik haat mijn buurman en ik heb al een week last van obstipatie

Wat we afraden, is het belasten van je dates met je problemen. Probeer niet te beginnen over iets wat je hoog zit, zoals de file onderweg of de ruzie met je zus. In plaats daarvan kun je je gesprekken beter wat lichter houden. Laat je dates vooral de charmante, gelukkige, fabelachtige kant van je persoonlijkheid zien.

Speeddaten trekt veel sociale mensen aan

Ben je bang voor stiltes tijdens je dates? Geen paniek. We horen deze angst vaak, maar horen nog vaker dat deze angst achteraf onterecht bleek. Speeddaten trekt veel sociale mensen aan en iedereen staat open voor contact; daardoor lopen de gesprekken meestal vanzelf. Ben je toch bang om dicht te klappen? In dat geval kun je altijd een paar vragen voorbereiden, zodat je gespreksonderwerpen hebt om op terug te vallen in het geval van een acute black-out. Sommige speeddaters nemen een kaartspel met persoonlijke vragen mee, ook erg leuk.

Vind jullie klik

Hoe jullie gesprek ook verloopt; probeer jullie klik te vinden. Met vrijwel iedereen is er wel ergens een klik te vinden. Bijvoorbeeld een gezamenlijke interesse, eenzelfde denkwijze of een klik op het gebied van humor.

Kortom, hoe bereid je je voor op een speeddate?

Ontspan en geniet, zorg voor een open houding, wees je onweerstaanbare zelf en probeer met een positieve insteek jullie klik te vinden. We hopen dat deze ideeën bijdragen aan een geweldige avond met wellicht een nog geweldiger vervolg. ❤ Heel veel plezier gewenst!


Hoe voorbereiden op speeddate?

Bronnen

1. Assertief.nl
2. Datingcoach Daan de Ram van Attractiongym.nl
3. Psychologe Marloes Zevenhuizen van Psychologiemagazine.nl

About Love

 • Een supergezellige avond met 15-20 dates.
 • Binnen 24 uur matchmail met de gegevens van je match(es).
 • Geen match? Tweede speeddate gratis.
 • Tot twee weken van tevoren €3,- vroegboekkorting.
 • Laagste prijsgarantie.

Contact

E-mail: info@aboutlove.nl
Telefoon: 085 401 95 36