Wat te doen in Utrecht?

januari 25, 2022 11:22 am

Leuke dingen om te doen in Utrecht

Al jaren organiseren we speeddates in Utrecht. In Utrecht woont namelijk ruim een kwart van de mensen alleen, wat maakt dat er enorm veel animo is voor singles activiteiten.

Heb je bij het speeddaten een leuke match opgedaan en willen jullie samen genieten van een dagje uit in Utrecht, dan geven we je heel graag wat tips. Utrecht staat namelijk bol van de bezienswaardigheden.

De geschiedenis van Utrecht

Utrecht is de hoofdstad van de provincie Utrecht en de vierde gemeente van Nederland. In 2021 telde Utrecht 358.974 inwoners. De stad bestaat uit Utrecht centrum, Haarzuilens, Vleuten en De Meern.

In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten. De stad is ontstaan als een Romeinse versterking aan de grens. De Rijn stroomde dwars door de stad en de grens bestond uit twintig forten op de zuidoever van de Rijn. Drie van de best bewaarde castella in Nederland liggen daarom in en rond de Domstad: onder het Domplein in centrum Utrecht, in Vechten (Bunnik) en De Meern (Leidsche Rijn).

Wegens de ligging aan de Rijn werd Utrecht in de 13e en 14e eeuw een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Tot het begin van de 16e eeuw bleef het de grootste stad van Nederland. In 1808 was Utrecht even de hoofdstad van het Koninkrijk Holland. En tijdens de industriële revolutie was Utrecht het centrum van de nationale staal- en spoorwegindustrie.

Lange tijd was Utrecht de snelst groeiende stad van Nederland. Nog altijd is Utrecht is het wegen- en spoorwegknooppunt van Nederland; de stad heeft dan ook het grootste station van Nederland. Mede om deze reden hebben veel bedrijven en instanties in Utrecht hun hoofdvestiging. Ook staat Utrecht bekend als studentenstad. Er wonen 33.290 studenten en er studeren 67.250 studenten. De stad heeft 21 onderwijsinstellingen: 17 hogescholen en 4 universiteiten.

Wat te doen in Utrecht?

Bezienswaardigheden

Utrecht is een prachtige stad vol bezienswaardigheden. Je kunt de stad fietsend, wandelend of vanuit een boot, kano of waterfiets ontdekken. Er is zoveel te doen en er zijn talloze mooie hofjes, werven, steegjes en parken.

Musea

Hou je van kunst en cultuur, dan zit je in Utrecht goed.

Zo kun je in het donker de verlichte verhalen van Utrecht Lumen zien, je kunt naar het museum Sonnenborgh om meer te leren over sterrenkunde of naar het Centraal Museum om een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst te bekijken (waaronder het werk van Rietveld en Dick Bruna).
Sla ook BAK niet over; een podium voor kunst, kennis en activisme. En natuurlijk is er Het Spoorwegmuseum, een fascinerende plek waar je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. Dan is er het Museum Catharijneconvent voor eeuwenoude en hedendaagse kunst van het Christendom in Nederland, en het Nederlands Volksbuurtmuseum, waar je kunt ervaren hoe het was om te leven in de armoedige omstandigheden van rond 1920.
Verder ligt aan de rand van het Wilhelminapark EXbunker, een oude commandobunker uit de Tweede Wereldoorlog.
Bij Kunstliefde kun je genieten van tentoonstellingen van hedendaagse kunst en bij Museum Speelklok leer je alles over muziekinstrumenten.
Uiteraard is ook het Rietveld Schroderhuis een geweldig uitje in Utrecht, het architectonisch hoogtepunt van De Stijl en icoon in de stad.

Kunst op straat

Ook kun je in Utrecht meer dan 400 bezienswaardigheden op straat tegenkomen, zoals een beeld van Nijntje in het centrum, het beeldenpark op de Croeselaan met kunst uit verschillende periodes en in het Griftpark figuren van Thomas Schütte. Daarbij vind je in Utrecht veel muurschilderingen.

Theater

Utrecht heeft maar liefst 11 theaters. Voor een gezellig avondje uit in het theater kun je terecht bij Schiller Theater, ZIMIHC theater Wittevrouwen, Podium Hoge Woerd, Werftheater en het Beatrix Theater. Ook heeft de stad 6 bioscopen.

Kerken

Tijdens je dagje uit in Utrecht zijn er verschillende kerken om te bezichtigen. Zo staat de hoogste kerktoren van Nederland (112,5 meter) in Utrecht: De Domtoren. Deze schitterende kerktoren uit 1382 is vanuit de hele stad te zien. Via de lift of trap kun je naar het hoogste puntje van de Dom. Of ga voor een ondergrondse ontdekkingstocht door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa bij DOMunder.

Horeca

In Utrecht zijn maar liefst 1090 horecagelegenheden. Leuke cafés, restaurants en brasserieën om je gezellige dag mee compleet te maken. Lekker samen proosten op een geweldig dagje weg!

Genieten van alle bezienswaardigheden

Kortom, Utrecht is een superleuke en interessante stad voor een dagje uit samen met je date. Geniet van alle bezienswaardigheden en sluit de dag af in een gezellig café. Of natuurlijk: boek samen een hotel en maak er heerlijk weekendje weg van. Veel plezier!


Wat te doen in Utrecht? Activiteiten in Utrecht. Uitjes Utrecht. Leuke dingen om te doen.

About Love

  • Een supergezellige avond met 15-20 dates.
  • Binnen 24 uur matchmail met de gegevens van je match(es).
  • Geen match? Tweede speeddate gratis.
  • Tot twee weken van tevoren €3,- vroegboekkorting.
  • Laagste prijsgarantie.

Contact

E-mail: info@aboutlove.nl
Telefoon: 085 401 95 36