Gesprekken voeren met nieuwe mensen: leuk, maar niet altijd eenvoudig. Of het nu om een speeddate gaat, een borrel of een huwelijksreceptie; het is fijn als je gemakkelijk leuke gesprekken kunt aanknopen. Hoe maak je een fijne connectie met de ander zonder te vervallen in standaard gespreksonderwerpen en ongemakkelijke stiltes? Hoe breng je soepel variatie en diepgang in gesprekken? Lees hier de 5 stappen!
5 stappen voor leuke en interessante gesprekken
Stap 1: Even small talken
Veel mensen hebben een hekel aan small talk, maar wellicht is dat omdat men vaak niet de meest boeiende onderwerpen uitkiest. Small talk kan heel leuk zijn, als je het doet met de gedachte dat het een interessant gesprek kan worden en je daar ook op aanstuurt.
Zeg iets over het hier en nu
Een eenvoudige maar handige openingszin voor een gesprek kan zijn: ‘Wij hebben elkaar nog niet ontmoet.’
Of begin het gesprek met een observatie over het hier en nu. Zo zou je kunnen opmerken dat je ook linkshandig bent, je kunt vragen naar de tattoo van de ander, een compliment geven over zijn/haar kledingstijl, vragen wat voor drankje hij/zij drinkt of een opmerking maken over de ruimte waarin jullie je bevinden.
Ook kun je benoemen welke indruk de ander op dat moment op je maakt:
‘Je ziet eruit alsof je er helemaal zin in hebt vanavond.’
‘Je lijkt me een heel sociaal type, of niet?’
Praat tegen onbekenden zoals je tegen een vriend(in) zou praten:
‘Joh, je hebt een beetje mascara onder je oog.’
‘Denk je dat ze hier lekkere cocktails hebben?’
Leuk feitje
Daarnaast zou je een grappig feitje kunnen vertellen:
‘Wist je dat sommige katten en honden allergisch zijn voor mensen?’
‘Wist je dat niezen met een gemiddelde snelheid gaat van 160 kilometer per uur?’
Laat mensen lekker over zichzelf kletsen
Vragen stellen is in vrijwel ieder gesprek een aanrader. Hoe meer je iemand vraagt, des te meer inzicht je in deze persoon krijgt. Daarbij vinden de meeste mensen het leuk om over zichzelf te kletsen; wanneer mensen over zichzelf praten, komt het blij makende hormoon dopamine vrij.
Het kan een goed idee lijken om je gesprek te beginnen met een heel open vraag: ‘Hoe gaat het?’ Maar om een reactie te krijgen die meer over de ander vertelt, is het beter om een gedetailleerde vraag te stellen:
‘Hoe is je dag tot nu toe?’
‘Wat vind jij het leukst aan een avond als deze?’
‘Wat vind jij nou een goede openingszin?’
‘Wat was het hoogtepunt van je week?’
‘Heb je weekendplannen?’
Maak je gesprekken levendig
Werk/studie is voor veel mensen een favoriet gespreksonderwerp, maar wanneer je veel mensen ontmoet kan het bespreken van dit thema vermoeiend worden. Gooi het daarom gerust over een andere boeg. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat houdt jou bezig deze dagen?’ Met een vraag als deze kunnen mensen zelf kiezen waar ze over willen praten.
Vraagt de ander jou wat je voor werk doet, beschrijf dan niet alleen je beroep, maar maak het gesprek levendiger door een paar details over je werk van afgelopen week te delen. Hetzelfde geldt voor hobby’s; als iemand vraagt wat je in je vrije tijd doet, benoem dan een recente ervaring, of dat nu gaat over zwemmen of over fantasy beurzen.
Stap 2: Vraag door
Vertelt de ander iets wat je interessant vindt, haak er dan op in:
‘Dus je hebt in Suriname gewoond. Wat vind je typerend aan Suriname?’
‘Wat is het grootste vooroordeel dat mensen hebben over Limburg?’
‘Dus je bent hier samen met een vriendin. Wat typeert jullie vriendschap?’
‘Normaal ontmoet je dus niet zoveel nieuwe mensen? Ben je wel graag onder de mensen?’
‘Hoe kwam je erop om op badminton te gaan?’
Deel iets persoonlijks over jezelf
Ook een goed idee is om iets persoonlijks over jezelf te delen; jezelf kwetsbaar opstellen kan erg ontwapenend zijn. Wees niet bang om je zwakten te laten zien, zoals je bij vrienden ook zou doen. Spiegelneuronen en de natuurwet van wederkerigheid zorgen ervoor dat de ander uitgenodigd wordt om hetzelfde te doen. Is een gesprek saai, dan is de kans groot dat dat komt omdat we te beleefd willen zijn en niet vanuit ons hart spreken.
Stap 3: Luister en spiegel
Spiegel je gesprekspartner om te laten blijken dat je geluisterd hebt:
‘Je was dus helemaal verrast?’
‘Dus jij kon er alleen maar om lachen?’
‘Jij dacht: dát gaan we niet doen?’
‘Dat gaat bij jou dus als vanzelf?’
‘Dus je voelde je voor het blok gezet?’
Nog meer diepgang in je gesprekken
Wil je nog meer diepgang? Vraag dan door op waar je voelt dat de lading zit:
‘Hoe kwam dat op je over?’
‘Is dat belangrijk voor je?’
‘Je straalt helemaal. Doet het je zo goed?’
Stap 4: Zoek de klik
Ga in je gesprek op zoek naar de klik tussen jou en de ander. Met bijna iedereen is er wel iets gemeenschappelijks te vinden; of het nu op het gebied van interesses is of op het vlak van humor.
Geef je gesprekspartner het gevoel dat hij/zij belangrijk is. Focus je op dat wat de ander uniek maakt, wat je van deze persoon kunt leren, wat zijn/haar levenswijsheden zijn. Erken bijvoorbeeld hoe bijzonder een idee van de ander is:
‘Wat goed bedacht, ik had het nog nooit gehoord!’
Stap 5: Sluit het gesprek positief af
Het fijne aan speeddaten is dat je altijd gesaved wordt door de bel. Je hoeft dus niet zelf naar een moment te zoeken om het gesprek elegant af te sluiten. Bij een feestje, borrel of bijeenkomst kan dat lastiger zijn. In dat geval kun je wachten op een stilte of onverwacht moment (je laat bijvoorbeeld iets vallen). Vat op dat moment samen wat de ander zojuist verteld heeft en eindig je zin met een punt, niet met een vraagteken. Zeg vervolgens dat je weer verder gaat, voeg eventueel de reden toe of zeg iets aardigs:
‘Het was leuk je te spreken, ik heb met je gelachen.’
‘Leuk je te ontmoeten, misschien spreken we elkaar zo nog even.’
‘Ik vond het erg interessant om meer over je hobby te horen.’
Wens de ander iets sympathieks toe of geef nog een leuke tip.
Wees authentiek
Het belangrijkst bij het ontmoeten van nieuwe mensen is volgens ons: jezelf zijn. Oprechte communicatie is veel waard. Vraag je gesprekspartners naar dingen waar je echt benieuwd naar bent, ga in op de onderwerpen die je daadwerkelijk interessant vindt en wees niet bang om je gedachten en gevoel te uiten.
Gesprekken met nieuwe mensen: spannend
Vind je het voeren van gesprekken met onbekenden spannend, dan is dat heel normaal. Sociale angst is een van de meest voorkomende angsten.
De angst mag er zijn en kan je helpen om lekker scherp te zijn tijdens je gesprekken. Zit de onzekerheid je in de weg, probeer dan je focus te verleggen van je zenuwen naar de ander: Wie is deze persoon? Wat zou je allemaal willen weten van hem/haar? Hoe zou de ander zich nu voelen?
Kom je ook 15-20 leuke gesprekken voeren?
Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd in het contact met nieuwe mensen. Schrijf je in voor een speeddate en kom 15-20 leuke gesprekken voeren! Ga een onvergetelijke avond tegemoet en wie weet wat het je brengt…
Bronnen
1. Ideas.ted.com
2. Smalltalk Survival
3. Gretchen Rubin
4. Saar Magazine
5. Lumc.nl