Zenuwachtig voor daten?

juli 19, 2022 10:50 am

Zenuwen!

Maakt daten je zenuwachtig? Krijg je alleen al bij het idee van een date (of 15-20 dates) buikpijn? Lees onze 5 tips tegen zenuwen bij het daten!

Zenuwachtig voor daten: 5 tips

In een vlaag van verstandsverbijstering heb je je ingeschreven voor een speeddate. Of je las een van onze enthousiaste blogs over speeddaten en zag ineens het licht.

Hoe dan ook, je gaat speeddaten.

Maar dan. Strak van de zenuwen. Paniek. Licht in je hoofd. Bijna kotsen. Zijn de dates wel leuk genoeg? Ben ik zelf wel leuk genoeg? Ga ik niet keihard af als een gieter? Zie ik het daten eigenlijk nog wel zitten? Zie ik het hele leven eigenlijk nog wel zitten?

Relax. Zenuwachtig zijn bij het daten is heel normaal.

Verreweg de meeste singles die we bij onze speeddates verwelkomen zijn zenuwachtig. Dat is ook helemaal niet gek: daten is jezelf kwetsbaar opstellen en anderen de mogelijkheid geven jou te beoordelen. Daar is moed voor nodig. Daarbij heb je normaal gesproken één date op een avond, bij speeddaten zijn dat er wel 15 tot 20. Niet raar dus als je jezelf, van binnen huilend, afvraagt waar je aan begonnen bent.

Tip 1. GEEN PANIEK!

Dat je iets eng vindt, betekent niet dat je het niet kunt. En denk je echt dat je gaat falen? Dat mag. ‘Falen’ is leerzaam, het brengt je verder.

Ga ook eens na welk doel je voor ogen hebt van het speeddaten. Je kunt de lat hoog leggen en vinden dat de speeddate één grote shine-ervaring voor je moet worden, één van de vele schitterende successen in je leven. Dat kan, maar als je als doel stelt dat je wilt oefenen – met bijvoorbeeld oogcontact maken, een leuke ijsbreker verzinnen, gesprekken op gang houden of flirten – dan slaagt je missie altijd.

Tip 2: Zenuwachtig of niet, ga ervoor!

Ook al ben je zenuwachtig, de zenuwen hoeven je niet te belemmeren. Zenuwen kunnen je zelfs helpen tijdens het daten; angst maakt je immers lekker scherp.

Bedenk dat nieuwe ervaringen zorgen voor de beste herinneringen. Ervaringen als deze maken gelukkig en helpen je ontdekken wie je bent en wat je wilt doen in het leven. Uitgeblust achter de geraniums zitten kan altijd nog.

En dat je ondanks je zenuwen toch gaat daten, maakt je een dapper mens. Daar mag je trots op zijn!

Tip 3: Haal even adem.

Oké, het speeddaten. Breng, voordat de speeddate begint, je aandacht even naar je ademhaling. Adem diep in en laat daarna langzaam de lucht ontsnappen. Als je dit tijdens de datewissels herhaalt, zit je straks te daten als een zenboeddhist.

Tip 4: Vraag maar raak.

Verleg je focus van je zenuwen naar degene die tegenover je zit. Wat zou je van deze persoon willen weten?

Begin je date bijvoorbeeld met een vraag. De vraag is natuurlijk alleen: wat vraag je? Een creatieve vraag verzinnen om het gesprek mee te openen, kan tegennatuurlijk aanvoelen. Daarom beland je waarschijnlijk al snel in de standaard vragen over werk en hobby’s. Niet echt ruig, maar op zich prima vragen om een beetje een beeld van iemand te krijgen. Daarna kun je altijd nog op de wilde tour gaan met vragen als:

Het kan ook zijn dat je de speeddate ziet als een strenge selectie, waarna je geen zin hebt om nog met Jan en alleman verder te daten. Dan is het handig om jezelf van tevoren af te vragen wat je belangrijk vindt aan degene met wie je date. Wat wil je zeker weten, voordat je kunt beslissen of je nog eens met de ander wilt daten?

Tip 5: Wat zeg je?

Je ademt, er vallen geen stiltes, je stelt mooie vragen. Check, check, checkerdecheck. Je gaat lekker! Maare…wat heeft je date nu eigenlijk verteld? Alleen door te luisteren kun je echt contact maken met je gesprekspartner en krijg je de mogelijkheid in te haken op hetgeen hij/zij vertelt. Zo ontstaat er meer dan een simpel vraag- en antwoordspel. Luisteren geeft jullie gesprek verdieping, de ander voelt zich gehoord en zal met een positief gevoel terugkijken op jullie date.

Ik ga dood van de zenuwen! Vertrouwen.

Hopelijk hebben we je wat vertrouwen kunnen geven en kun je het speeddaten met een gerust hart tegemoet gaan. Houd in gedachten dat het speeddaten vooral een leuke manier is om singles te ontmoeten. Geniet er dus van en neem het vooral niet te serieus. En mocht je toch bijna brakend van de zenuwen over je tafel liggen, bedenk dan dat de single tegenover je waarschijnlijk net zo nerveus is als jij.

Ook je boeddhistische speeddate vaardigheden testen?

Bekijk onze speeddate agenda en schrijf je in!


Zenuwachtig daten

About Love

  • Een supergezellige avond met 15-20 dates.
  • Binnen 24 uur matchmail met de gegevens van je match(es).
  • Geen match? Tweede speeddate gratis.
  • Tot twee weken van tevoren €3,- vroegboekkorting.
  • Laagste prijsgarantie.

Contact

E-mail: info@aboutlove.nl
Telefoon: 085 401 95 36