Winkel van Sinkel in Utrecht

januari 20, 2021 12:18 pm

Winkel van Sinkel: een van de bekendste horecagelegenheden

De Winkel van Sinkel in Utrecht is een van de vele leuke locaties waar wij onze speeddates wel eens hebben georganiseerd. Het is een beroemde horecagelegenheid in Utrecht waar lekker eten, borrelen en uitgaan samenkomen. Er worden voortdurend leuke evenementen, feesten en partijen georganiseerd. Wat maakt deze locatie in Utrecht zo speciaal?

De geschiedenis

Winkel van Sinkel is van oorsprong een Nederlandse winkel, welke gebouwd is tussen 1837 en 1839. In eerste instantie was het een stoffenzaak in Amsterdam. In de eerste helft van de negentiende eeuw waren er veel Duitse stoffenhandelaren die hun stoffen in Nederland kochten. Handelaren als Clemens en August Brenninkmeyer (C&A), Cloppenburg (P&C) en Kreymborg kwamen vanuit Duitsland naar Nederland, en zo ook Anton Sinkel. Hij kocht panden in Amsterdam en vervolgens ook in Leeuwaren, Leiden en Rotterdam.

Op 1 mei 1824 kocht Sinkel in Utrecht het huis genaamd Het Houten Been, ook bekend onder de naam Blijdenstein, aan de Oudegracht. Hij verbouwde het pand tot winkelhuis en gaf het in beheer aan Albertus Maseland. Zo werd Winkel van Sinkel in 1839 het allereerste warenhuis. Er was dan ook van alles te koop en om reclame te maken werd het bekende versje bedacht:

In de Winkel van Sinkel
is alles te koop.
Daar kan men krijgen:
mandjes met vijgen,
doosjes pommade,
flesjes orgeade,
hoeden en petten
en damescorsetten
drop om te snoepen
en pillen om te poepen.

Winkel van Sinkel werd een algemene term voor winkels waar van alles verkocht wordt.

Vrouwenbeelden

De ontwerper van het pand aan de Oudegracht was stadsarchitect Pieter Adams uit Rotterdam. Hij had vermoedelijk in Engeland het idee opgedaan om de voorgevel van Winkel van Sinkel te versieren met zuilen in de vorm van vrouwenbeelden. Het werden vier zware beelden van gietijzer, die in Engeland waren gegoten. De bouw begon en de voorgevel trok veel aandacht. De beelden werden per schuit aangevoerd, maar tijdens het ophijsen van een van de beelden brak het bovenste gedeelte van de stadskraan af en viel het met beeld en al in het water. De kraan was hierdoor zo beschadigd dat deze werd afgebroken. Nu nog kun je op de werf voor Winkel van Sinkel zien waar deze kraan heeft gestaan. Naast de vrouwenbeelden zijn op de gevel nog vier gietijzeren figuren geplaatst. Deze staan symbool voor de koophandel, de voorzichtigheid, de zeevaart en de hoop.

Na het overlijden van Sinkel in Amsterdam in 1848, nam medewerker Anton Povel de zaak over. In 1898 werd het pand opgekocht door Vlaer en Kol. Hiermee stopte de firma Sinkel te bestaan. Vlaer en Knol ging in 1977 op in de Amrobank.

Cultureel culinair warenhuis

Op verschillende plekken in Nederland kun je de benaming Winkel van Sinkel nog tegenkomen, zoals in Hoogkarspel waar Winkel van Sinkel een doe-het-zelfzaak is. Het pand van Sinkel op Nieuwendijk 174-176 in Amsterdam is tegenwoordig een HEMA. Over het warenhuis in Rotterdam is weinig bekend; het gehele gebied is tijdens het bombardement in 1940 verwoest.

Tegenwoordig staat Winkel van Sinkel in Utrecht bekend als ‘cultureel culinair warenhuis’. Er zijn clubavonden, tangovoorstellingen en salsafeesten. Daarnaast vinden er regelmatig culturele activiteiten plaats, bijvoorbeeld tijdens de Culturele Zondagen.

Winkel van Sinkel heeft een grand café-restaurant waar je heerlijk kunt lunchen, dineren en borrelen. Het café is zeer ruim opgezet, dus ideaal als je met een groot gezelschap bent. Ook heeft Winkel van Sinkel allerlei leuke aparte ruimtes met elk een eigen karakteristieke uitstraling. Voor een zakelijke meeting kun je bijvoorbeeld terecht in de Bal- of Tuinzaal, voor een borrel in de Pub en voor een goed glas wijn in VINO. In deze nieuwe wijnbar heb je keuze uit meer dan honderd wijnen. Of je nu een wijnkenner bent of een beginner op het gebied van wijn, als je van wijn houdt is VINO een aanrader. Sommelier Marinus Sanijs kan je alles over de wijnen vertellen. VINO is van woensdag tot en met zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur geopend.

Ook heeft Winkel van Sinkel drie prachtige terrassen; een terras aan de Oudegracht midden in de stadse vibes van Utrecht, een groene Binnentuin en een terras aan de mooie werfkade.

Kom lekker eten en drinken bij Winkel van Sinkel

Kortom, als je in Utrecht bent, is een bezoekje aan Winkel van Sinkel zeker de moeite waard. Het is gevestigd aan de Oudegracht 158. Geniet van een lekker etentje of wijntje bij deze inspirerende plek in hartje Utrecht.

Heb je interesse in een speeddate in Utrecht, neem dan eens een kijkje in onze agenda. Hopelijk tot binnenkort!


Winkel van Sinkel Utrecht

About Love

  • Een supergezellige avond met 15-20 dates.
  • Binnen 24 uur matchmail met de gegevens van je match(es).
  • Geen match? Tweede speeddate gratis.
  • Tot twee weken van tevoren €3,- vroegboekkorting.
  • Laagste prijsgarantie.

Contact

E-mail: info@aboutlove.nl
Telefoon: 085 401 95 36