Hoe speeddaten? Drie tips!

juni 12, 2022 11:02 am

Hoe je van speeddaten een succes maakt

Vraag je je af hoe je een speeddate succesvol maakt? Wij helpen je graag!

Op een mooie dag heb je besloten om te gaan speeddaten. Leuk! Maar hoe zorg je er nu voor dat je een geslaagde speeddate-avond tegemoet gaat? Dat je eruit haalt wat je eruit wilt halen; of dat nu een fijne avond is, een leuke vervolgdate en/of een relatie voor het leven?

Lees hier onze drie tips.

1. Wees jezelf

Klinkt als een dooddoener, hè? Want ben je niet altijd jezelf? En wat houdt ‘jezelf’ eigenlijk in? Bestaat ‘jezelf’ niet uit duizenden facetten?

Authenticiteit wordt altijd gewaardeerd

Toch geven we de tip ‘wees jezelf’ het vaakst wanneer ons om speeddate-advies gevraagd wordt. Internet staat vol met date-tips over hoe je bij anderen in de smaak kunt vallen. Kan nuttig zijn, maar gaat het in de liefde uiteindelijk niet om jezelf te kunnen zijn bij de ander? Wij zijn ervan overtuigd dat authenticiteit altijd gewaardeerd wordt en dat mensen feilloos aanvoelen wanneer iemand een totaal andere versie van zichzelf presenteert.

Oprecht contact

Om deze reden zeggen wij: blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Vraag je dates wat je werkelijk zou willen weten, ga in op de gespreksonderwerpen die je oprecht interessant vindt, en durf je gedachten en gevoel te uiten.

Credits opbouwen

Natuurlijk hoef je bij het speeddaten niet direct alles op tafel te gooien. Het kan geen kwaad om eerst wat credits op te bouwen voordat je je minder feestelijke kanten belicht. Maar het contact aangaan vanuit de intentie om jezelf te zijn, lijkt ons de beste insteek.

2. Ontspannn

We merken regelmatig dat speeddaten spanning kan oproepen. Veel mensen hebben onzekerheden over zichzelf en bij het speeddaten kunnen deze gevoelens extra getriggerd worden.

Dat is niet gek: je stelt jezelf kwetsbaar op, geeft de ander de kans om over jou te oordelen. Eén date kan al spannend zijn, laat staan 15-20 dates. Je mag dus onzeker zijn, dat is oké. Onzekerheid hoeft niet negatief te zijn. Kritisch naar jezelf kijken kan je helpen de beste versie van jezelf te zijn.

Veroordeel jezelf niet

Maar zodra het oordelen over jezelf véroordelen wordt, kan de onzekerheid je in de weg gaan staan. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

Wat is de kern van je angst?

Zo kun je jezelf afvragen wat de kern van je angst is; probeer zo ver mogelijk door te vragen bij jezelf. Ben je bijvoorbeeld bang dat er ongemakkelijke stiltes vallen in je gesprekken? Dat je dates daardoor denken dat je sociaal incapabel bent? Dat je daarmee het beeld van jezelf bevestigt dat je niet goed bent in sociale situaties? En dat het je daardoor nooit zal lukken om iemand te vinden die met jou een relatie zal willen aangaan? Wat ervoor zorgt dat je de rest van je leven alleen blijft?

Ga na of deze angst realistisch is. Of zijn er ook andere scenario’s mogelijk?

Hoe kun je je doemscenario oplossen?

Voel je de angst na deze analyse nog steeds, bedenk dan of je de situatie -mocht deze zich daadwerkelijk voordoen- kunt oplossen en zo ja, hoe.

Focus je op de ander

Een andere tip die je kan helpen ontspannen, is: focus je niet op je onzekerheid en op wat je date van jou vindt, maar verleg je aandacht volledig naar de ander. Wat vertelt je date precies? Wat wil hij/zij overbrengen? Waar wil je meer over te weten komen?
Een bijkomend voordeel van het focussen op de ander is dat veel mensen het fijn vinden als er oprechte belangstelling wordt getoond.

Wat brengt de speeddate je voor positiefs?

Wat ook kan bijdragen aan de ontspanning, is je richten op het positieve dat een speeddate je kan brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leuke energie van het ontmoeten van nieuwe mensen en wat het speeddaten je kan leren over bijvoorbeeld daten, relaties en jezelf.

Stel oefenen als doel

Ook kun je het speeddaten zien als gelegenheid om datgene te oefenen waar je jezelf graag in wilt ontwikkelen, zoals je humor of het geven van welgemeende complimenten. Als je oefenen als doel stelt, faal je nooit.

3. Zorg voor positieve gesprekken

Veelbesproken onderwerpen bij het speeddaten zijn: werk/studie, woonplaats en of de ander al eerder heeft meegedaan aan een speeddate. Prima onderwerpen en deze kunnen zeker een indruk geven van je dates, maar met 15-20 concurrenten kan het geen kwaad om een beetje op te vallen met je vragen. Daarbij kan het voor zowel jezelf als voor je dates erg fijn zijn om even iets anders te bespreken dan de standaard onderwerpen.

Toon interesse in iets waar de ander energie van krijgt

Wij raden aan om interesse te tonen in iets waar de ander energie van krijgt. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen naar de passie of talenten van de ander, of naar zijn/haar ideale dag of ideale vakantie. Vraag door, luister actief en tast af wanneer je iets over jezelf kunt inbrengen. Zo zal het gesprek zich op een natuurlijke manier ontwikkelen.

Zoek de klik

Welke onderwerpen je ook aansnijdt; ga op zoek naar de klik. Een gezamenlijke hobby, eenzelfde wijze van denken, een klik op het gebied van humor… Vrijwel altijd kom je wel ergens in overeen.

Leuke vragen

Vind je het leuk om je dates wat opvallendere en persoonlijkere vragen te stellen, bekijk dan onze blog met 40 leuke vragen.

Kortom, hoe ga je een geslaagde speeddate tegemoet?

Hoe maak je van speeddaten een succes? Wij zeggen: wees authentiek, ontspan en zorg voor fijne gesprekken. Zien we je gauw?


Hoe speeddaten?

About Love

  • Een supergezellige avond met 15-20 dates.
  • Binnen 24 uur matchmail met de gegevens van je match(es).
  • Geen match? Tweede speeddate gratis.
  • Tot twee weken van tevoren €3,- vroegboekkorting.
  • Laagste prijsgarantie.

Contact

E-mail: info@aboutlove.nl
Telefoon: 085 401 95 36