Happy single?

mei 3, 2023 4:21 pm

Happy single. Je hoort deze term vaak, maar zijn singles echt zo happy? Of zijn mensen met een partner gelukkiger?

Happy not-single

Koppels zijn gelukkiger dan singles, volgens cijfers van het CBS. Maar liefst 92% van de Nederlandse volwassenen met een huwelijk of geregistreerd partnerschap vindt zichzelf gelukkig. Bij mensen zonder partner is dat 79%. Vooral mensen die samenwonen met een partner zijn gelukkig.

Geluksonderzoeker Ruut Veenhoven, vroeger verbonden aan de Universiteit Utrecht, beaamt dit: ‘We zijn sociale dieren en kunnen niet zonder relaties. Mensen die als stel leven blijken gelukkiger dan alleenstaanden. Ze leven ook langer.’

Voor het geluksgevoel in een relatie is wel de kwaliteit van de relatie van belang. Van de mensen die niet tevreden zijn over hun relatie is een aanzienlijk kleiner deel (65%) gelukkig dan degenen zonder partner. Wel is het onduidelijk wat hierbij oorzaak en gevolg is. Zijn minder gelukkige mensen vaker ontevreden over (onder andere) hun partner of zorgt een slechte relatie voor minder geluk? Gelukkig zijn veel mensen heel positief over hun relatie. Op een schaal van 1 – 10 geven stellen hun relatie gemiddeld een 8,5.

Wat koppels happy maakt

Wat maakt mensen in een relatie zo gelukkig?

Op nummer 2, 3 en 4 in de piramide van Maslow staan veiligheid, zekerheid, sociaal contact, waardering en erkenning. Deze behoeften zijn al snel te vinden in een liefdesrelatie.

Het hebben van een partner kan rust en voldoening brengen, en je leven richting geven. Koppels hebben iemand om gevoelens mee te delen, activiteiten mee te ondernemen, plannen mee te maken, huishoudelijke taken mee te doen en financiën mee te delen. En in een relatie kun je aanraken en aangeraakt worden. Bij fijne aanrakingen maakt je brein meer oxytocine en serotonine aan; stofjes die een positief gevoel geven.

Relatiedeskundige, liefdescoach en auteur Paulien Timmer noemt nog meer voordelen van een relatie: ‘Als je samen bent, eet je gezonder. Je doet meer dingen. Een zak chips naar binnen werken bij wijze van avondeten doe je minder snel als je met z’n tweeën bent. En uit onderzoek blijkt dat je minder pijn hebt en sneller herstelt van een ziekte als je aan iemand denkt van wie je houdt.’

Intimiteit, vertrouwen en het gevoel belangrijk te zijn maken ons gelukkig, volgens onderzoek. Maar goed nieuws voor singles: deze gevoelens zijn uiteraard ook te vinden in andere contacten, zoals bij familie of vrienden.

Een relatie is geen voorwaarde voor een gelukkig(er) leven

Dat laatste punt wordt ook aangehaald door andere onderzoekers. Professor psychologie William Chopik geeft aan dat een huwelijk sommigen zeker gelukkig kan maken, maar dat je datzelfde geluk ook uit andere dingen kunt halen, zoals hechte vriendschappen, werk en hobby’s.

Ook volgens onderzoek gepubliceerd in Journal of Positive Psychology hoeft een relatie absoluut geen voorwaarde te zijn voor een gelukkig(er) leven. Uit dit onderzoek blijkt dat singles en koppels vergelijkbare niveaus kennen van levenslang geluk en welzijn.

Voor dit onderzoek analyseerde Michigan State University de relatiegeschiedenis van 7532 mensen gedurende 42 jaar, van hun 18e tot hun 60e levensjaar. De deelnemende singles en niet-singles gaven een ranking van hun algemene gevoel van geluk op een schaal van 1 tot 5.

Wat bleek? Alle groepen waren ongeveer even gelukkig. De getrouwden gaven hun leven een iets hoger cijfer, maar het verschil was niet groot. Mariah Purol, een van de onderzoekers, gaf aan: ‘Dit suggereert dat wie liefde en verlies heeft gekend even gelukkig blijkt te zijn aan het einde van z’n leven dan wie nooit liefde heeft gekend.’

Uit een ander onderzoek, van de Southern Methodist University, blijkt zelfs dat singles zich op emotioneel vlak beter voelen en hun leven als zinvoller ervaren dan mensen met een partner, met uitzondering van mensen met een heel bevredigende relatie.

Wat singles happy maakt

Hoe komt het dat singles zich op emotioneel vlak beter voelen en hun leven als zinvoller ervaren?

Single zijn kent veel voordelen. Je kunt doen en laten wat je wilt, hoeft geen rekening te houden met een partner in de manier waarop je je leven inricht.

Geweldig om te kunnen wonen waar je wilt, je eigen ritme te kunnen aanhouden en je leven vol te stoppen met activiteiten die jou goed doen.

Wil je een lange reis maken? Er is geen partner die jij mist en die jou mist.

Elke avond sporten? Niemand die je tegenhoudt. Uit onderzoek blijkt dan ook dat singles meer sporten en daardoor beter in vorm zijn dan mensen in een relatie.

Wil je je helemaal op je carrière storten? Niemand die erover klaagt. Quest schrijft zelfs: ‘Vanuit economisch perspectief pakt het hebben van een geliefde niet altijd even bevorderlijk uit. Vrouwen zijn misschien beter af als single. Dan komen ze ook niet in de verleiding om meer van het huishouden op zich te nemen en hun carrière te laten versloffen.’ Dit omdat het in een relatie vaak de vrouw is die het minst verdient en haar carrière in de wilgen hangt wanneer er kinderen komen.

Daarnaast slapen mensen beter in hun eentje dan samen. De kwaliteit van de slaap wordt, volgens onderzoek, bij samen slapen gemiddeld maar liefst 50 procent vaker verstoord dan bij alleen slapen.

En verder: onderzoekers hebben 107 stellen gevraagd waarover ze het vaakst ruzie maken.
De top 10:

 1. Niet genoeg liefde of affectie tonen.
 2. Gebrek aan communicatie.
 3. Een van beiden geeft te weinig aandacht aan de ander.
 4. Niet gewaardeerd worden.
 5. Gevoelens.
 6. Jaloezie.
 7. Praten met een ex.
 8. Bezitterig zijn.
 9. Vorige relaties.
 10. Met wiens vrienden de meeste tijd wordt doorgebracht.

Hoe heerlijk is het als je dit niet hebt?

Je zou overigens denken dat je als single een duurder leven hebt dan wanneer je in een relatie zit, maar dat hoeft niet. Als vrijgezel hoef je namelijk enkel voor jezelf te zorgen. Singles hebben zelfs minder schulden dan mensen in een relatie, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Happy single of happy couple?

Kortom, wie zijn het meest happy: de singles of de koppels? Onderzoeksresultaten spreken elkaar tegen.

Volgens het CBS zijn stellen gelukkiger dan singles als de kwaliteit van de relatie goed is. Een relatie kan immers veel voordelen hebben. Uit andere onderzoeken blijkt juist dat stellen en singles vergelijkbare niveaus van levenslang geluk en welzijn kennen. Dat singles zich zelfs op emotioneel vlak beter voelen en hun leven als zinvoller ervaren dan koppels, met uitzondering van mensen met een heel bevredigende relatie.

Single zijn of een relatie hebben: het lijkt dus eigenlijk weinig uit te maken.

Ben jij single en denk je happier te zijn in een relatie? Of heb je gewoon zin in een gezellige avond met andere singles? Schrijf je dan in voor een speeddate! Ontmoet 15-20 leuke vrijgezellen en wie weet wat het je brengt… ❤


Happy single?


Bronnen

www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/12/bijna-90-procent-zegt-zich-gelukkig-te-voelen
nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow
www.bustle.com/articles/130561-6-financial-benefits-of-being-single
www.debt.org/faqs/americans-in-debt/demographics/
www.psychologytoday.com/intl/blog/living-single/201101/men-women-single-married-who-really-exercises-more
www.quest.nl/mens/psychologie/a33542951/ben-je-een-carrieretijger-kies-dan-voor-een-betrouwbare-en-ordelijke-partner/
www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2019/sociaal-contact-kwantiteit-en-kwaliteit?onepage=true
www.eurekalert.org/news-releases/799588
www.bedrock.nl
www.thesleepconsultancy.com
www.quest.nl/maatschappij/cultuur/a29544619/ben-je-gelukkiger-als-je-een-relatie-hebt/

About Love

 • Een supergezellige avond met 15-20 dates.
 • Binnen 24 uur matchmail met de gegevens van je match(es).
 • Geen match? Tweede speeddate gratis.
 • Tot twee weken van tevoren €3,- vroegboekkorting.
 • Laagste prijsgarantie.

Contact

E-mail: info@aboutlove.nl
Telefoon: 085 401 95 36